Diagnostiek

Onze praktijk is met verscheidene geadvanceerde toestellen uitgerust om zo snel mogelijk de correcte diagnose te bekomen.
Dit gaat van drachtbepaling via echografie tot het vaststellen van inwendige breuken via digitale radiografie.
Ook voor bloed- , weefsel- en stoelgangonderzoek kan U bij ons terecht.
Daarnaast werken wij samen met enkele gerenommeerde laboratoria indien specifiek onderzoek vereist is.
Sinds 2017 bieden wij ook titerbepaling (antistofbepaling) aan!

20140301_Trade-151_0124-copy.jpg

Echografie

Echografie is een inwendige beeldvormingstechniek die werkt op basis van radiogolven, wat volledig pijnloos is voor uw dier. Het dient om de zachte structuren in het lichaam te gaan onderzoeken. Het is dus geschikt voor onderzoek van het hart en alle buikorganen. Echografie kan eveneens gebruikt worden voor drachtdiagnose aangezien dit veilig is voor de embryo’s.
Op de plaats die wordt onderzocht gaan we vaak de vacht scheren en brengen we daarna een laagje ultrasone gel aan. Dit zorgt voor een goed contact tussen de huid en de sonde, wat het beeld bevordert.
De praktijk werkt hiervoor ook nauw samen met een specialiste op vlak van echografie.

Schermafbeelding+2020-03-10+om+15.38.35.jpg

Digitale radiografie

Digitale radiografie is een belangrijk onderdeel van diagnostiek. Naast een goede evaluatie van het skelet geeft een RX-opname ook veel informatie over alle buikorganen, de borstkas, de grootte van het hart, etc. Omdat wij werken met een digitaal toestel, kunnen de opnames meteen geëvalueerd worden.

Naast zijn diagnostische waarde wordt het toestel ook gebruikt voor het maken officiële heup- en elleboogfoto’s. Sinds 2018 heeft dierenartse Hanne het Vezzoni-certificaat behaald en bieden wij ook officiële Vezzoni-opnames (ook laxiteitopnames genoemd) aan.

20140301_Trade-151_0124-copy.jpg

Microscopie

Met een microscoop bekijken we (cel)structuren die met het blote oog nauwelijks of zelfs niet zichtbaar zijn. Microscopisch onderzoek wordt vaak uitgevoerd bij huidaandoeningen. Door de oorzaak van het probleem te kennen, kan er gerichter behandeld worden. Ook bij gezwellen kunnen we d.m.v. een weefselpunctie een preliminair microscopisch onderzoek uitvoeren om reeds onderscheid te kunnen maken tussen bv. een ontsteking, lipoom of tumoraal proces. Vaak wordt het staal doorgestuurd worden naar een erkend labo voor volledige cel- of weefselanalyse.
Urine- en stoelgangstalen worden ook dikwijls onder de microscoop bekeken. De aan- of afwezigheid van bepaalde parasieten maakt dat wij uw dier kunnen op maat gaan behandelen.

Schermafbeelding 2020-03-10 om 15.54.59.png

Labo onderzoeken

DAP Hanne Dierickx werkt nauw samen met erkende laboratoria die tot 2 maal per dag stalen komen ophalen. waardoor wij zeer snel over resultaten beschikken. Sinds 2020 beschikken wij over een bloed- en urineanalysetoestel om nog snellere resultaten te verkrijgen bij spoedgevallen.

Een bloedonderzoek schetst een concreet beeld over de fysiologische toestand van uw huisdier. Het dient ter bevestiging van een eerste diagnose en/of om de ernst van een bepaalde aandoening te gaan evalueren. Dit kan zowel bij ons (al na 30min. resultaat) als bij het labo uitgevoerd worden.

Bij urineonderzoeken gaat men steeds controleren op de dichtheid (densiteit), de zuurtegraad (pH), het glucose- en eiwitgehalte en de aanwezigheid van bloed, bacteriën en kristallen (via sediment).

Voor baasjes die hun dier niet overbodig willen laten ontwormen, is het mogelijk om een meststaal te laten analyseren op de aanwezigheid van parasieten. Bij vermoeden van een besmetting met Giardia ( een eencellige darmparasiet bij hond en kat), vragen we het baasje om gedurende 3 dagen stoelgang van zijn of haar huisdier te verzamelen (=mengstaal). Dit is noodzakelijk om een betrouwbaar resultaat te bekomen, aangezien giardia intermitterend wordt uitgescheiden. Opgelet, deze parasiet is ook besmettelijk voor de mens! Deze meststaal onderzoeken gebeuren bij ons op de praktijk met behulp van een gespecialiseerde AI-microscoop.

Naast de standaard onderzoeken bestaan er nog uitgebreidere varianten zoals een seniorenscreening (aangewezen bij dieren ouder dan 7jaar) en een allergenenscreening (om bij allergische dieren de oorzaken te vinden en indien gewenst een desensibilisatiekuur op te starten).

Schermafbeelding 2020-03-10 om 16.01.39.png

Titerbepaling

Bij een titerbepaling worden de antilichamen in het bloed gemeten tegen de meest voorkomende en besmettelijke virale ziektes bij de hond (hepatitis, distemper en parvo) en kat (panleukopenie). Wanneer er voldoende antilichamen zijn, dan is het dier beschermd en heeft vaccineren geen enkele zin. Een vaccinatie zal dan niets doen en de bescherming zal niet toenemen. Mocht er uit de titerbepaling komen dat de hond of kat niet optimaal beschermd is dan kan er zo passend mogelijk gevaccineerd worden.

Een antistofbepaling is aangewezen bij gevoelige dieren met bv. een auto-immuunziekte, epilepsie, huid- en/of vachtproblemen, allergieën, of die heftig reageren op vaccinaties. Maar ook voor gezonde honden en katten is een titerbepaling of vaccineren-op-maat raadzaam, want met slechts enkele druppeltjes bloed zijn de resultaten al tijdens de consultatie bekend. Het is niet belastend voor het dier en zelfs minder pijnlijk dan een vaccinatie.

Omdat titeren nationaal erkend is, wordt dit als alternatief voor de virale vaccinaties geaccepteerd door alle hondenscholen, -pensions en -shows.

Schermafbeelding 2020-03-10 om 15.58.18.png

SNAP-testen

Bepaalde aandoeningen kunnen via een sneltest in amper 10 minuten geconstateerd worden.

Specifiek bij katten kan men laten testen op virale ziektes zoals FIV (kattenaids), en FeLV (kattenleucose).
Beide aandoeningen zijn ongeneeslijk en tasten het immuunsysteem van het dier aan waardoor secundaire infecties zullen optreden, vaak met een fatale afloop.

Voor katten die in grote groepen leven (cattery, asielen) is het risico op FeLV aanzienlijk groter en wordt een vaccin aangeraden.