Vaccinatie & titerbepaling
Elk jaar krijgen onze klanten een uitnodiging voor de jaarlijkse controle van hun huisdier. Dit is ook het moment om uw hond opnieuw te laten vaccineren of titeren. Want enkel een correct vaccinatieschema biedt bescherming tegen virale ziektes zoals Distemper, Hepatitis en Parvovirose. Met een titerbepaling kunnen we zien of een vaccin nog voldoende werkt en een hervaccinatie al dan niet aan de orde is.
Het vaccin tegen de bacteriële ziekte Leptospirose dient jaarlijks te worden herhaald.
Komt uw hond vaak in nauw contact met soortgenoten (vb. pension, hondenschool), raden wij aan om uw dier jaarlijks te laten enten tegen de kennelhoest (Bordetella bronchiseptica x Parainfluenza).
Wanneer U uw hond meeneemt naar het buitenland, is een enting tegen Rabiës verplicht. Dit dient 21 dagen voor vertrek te gebeuren en is 3 jaar geldig.
Het canine herpesvirus wordt voornamelijk via direct contact overgedragen. Pups worden besmet tijdens de geboorten of nadien door contact met de uitvloeiing van de moederhond. Vaccinatie van de drachtige teef kan gebeuren dit 7-10 dagen na de dekking, gevolgd door een herhaling 1 tot 2 weken voor de bevalling.
Preventie parasieten
Vlooien zijn kleine insectien die bloed zuigen en zijn gevaarlijk omdat ze uw hond jeuk, allergieën en lintwormbesmetting kunnen bezorgen. Omdat 1 vlo dagelijks tot 50 eitjes legt in de omgeving die op hun beurt na 4 weken opnieuw uitkomen, is het belangrijk om deze cyclus te doorbreken door herhaaldelijk te behandelen.
Teken zijn kleine insecten die bloed zuigen en zijn gevaarlijk omdat ze tijdens het vasthechten ernstige ziektes (bv. ziekte van Lyme) kunnen overbrengen op uw hond. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe hoger de kans op besmetting.
Uw hond wordt best op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd, om daarna maandelijks te herhalen tot aan de leeftijd van 6 maanden. Om niet blind te gaan ontwormen, geven wij steeds de voorkeur aan een mestonderzoek. Bovendien is het afhankelijk van de levensstijl van uw dier. Honden die voornamelijk binnen leven, lopen minder risico dan soortgenoten die vooral buiten leven.
Voor een preventieschema op maat kan U steeds bij ons op de praktijk terecht.
Castratie of sterilisatie
Castratie is de meestgebruikte term voor het verwijderen van de testikels bij de reu. Deze ingreep wordt ten vroegste uitgevoerd vanaf 6 maanden.
Op medisch vlak biedt castratie geen voordelen (hetzij bij prostaatproblemen of tumoren). Ook voor dominant gedrag biedt een castratie geen garantie; dit kan door aangeleerd gedrag zijn of onder hormonale invloed. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen.
Bij een sterilisatie worden beide eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Deze ingreep wordt gedaan vanaf 6 maanden (voor de eerste loopsheid), of ongeveer twee maanden na de loopsheid (in de geslachtshormoonvrije periode). Op medisch vlak biedt een sterilisatie meerdere voordelen; er is geen kans meer op een baarmoederontsteking, het risico op suikerziekte daalt én het risico op melkkliertumoren daalt met maar liefst 90% bij sterilisatie voor de eerste loopsheid.
De mogelijke nadelen omvatten snellere gewichtstoename, een wollerige ondervacht en incontinentie.
Chippen
In België is het verplicht om honden te chippen en te laten registreren. De chip moet geplaatst zijn vooraleer de hond wordt verkocht door de fokker. De registratie gebeurt in eerste instantie op naam van de fokker, daarna kunnen de gegevens gewijzigd worden als de hond van eigenaar verandert. Het plaatsen van de chip gebeurt door de dierenarts. Er wordt een kleine chip (grootte van een rijstkorrel) in de hals ingebracht en uw hond krijgt een uniek Europees paspoort gelinkt aan deze chip. In het paspoort worden alle medische gegevens (vaccinaties, uitgevoerde ingrepen, antiparasitica, etc.) genoteerd. U brengt dit paspoort best bij elke consultatie mee naar de praktijk.
Meer informatie over het identificeren en registreren van uw hond kan U nalezen op de website www.dogid.be.
Voortplanting
De cyclus van een teef duurt ongeveer 6 maanden en is op te delen in 4 fases:
De pro-oestrus. Dit duurt ongeveer 9 dagen en is kenmerkend met een bloederige uitvloei.
De oestrus. Deze fase duurt ongeveer 9 dagen en is de meest vruchtbare periode. In deze fase wordt via bloedname het progesterongehalte gemeten om het beste moment voor de dekking te bepalen.
De met-oestrus of de dracht. Deze periode duurt ongeveer 2 maanden en kan bij op de praktijk opgevolgd worden. Dit betekent een echografie voor drachtcontrole vanaf 21 dagen na bevruchting en een RX vanaf dag 45 (tellen aantal pups). Daarnaast bieden wij U de mogelijkheid voor begeleiding bij de bevalling. Bij problemen kunnen wij snel ingrijpen (bv. keizersnede).
De an-oestrus. Dit duurt doorgaans 3 à 4 maanden, maar kan bij elk dier verschillen. Gedurende deze periode is de baarmoeder in rust. Daarom raden wij aan - indien U een sterilisatie wenst - om dit middenin de an-oestrus te laten uitvoeren. Dit geeft het minste risico op complicaties.
Verzorging
Vacht: wij raden aan om dagelijks de vacht te controleren op parasieten en haarklitten. Borstel uw huisdier op regelmatige basis zodat hij/zij kan wennen aan deze handeling. Een hond hoeft niet gewassen te worden indien hij/zij niet vuil is. Door teveel wassen verstoort U de natuurlijke huidbarrière, wat hen vatbaarder maakt voor parasieten en huidirritaties.
Ogen: maak dagelijks de ooghoeken schoon met een doekje. Dit helpt bij de preventie van ooginfecties.
Oren: de oren van uw hond kan U wekelijks reinigen met een geschikte oorreiniger (verkrijgbaar op de praktijk). Gebruik liever een doekje rond uw vinger in plaats van gewone oorstokjes. Zo voorkomt u mogelijke kwetsuren aan de gehoorgang.
Tandverzorging: poets (indien mogelijk) dagelijks het gebit van uw huisdier met een tandpasta speciaal voor dieren. Wanneer men het gebit niet onderhoudt, zal tandplak zich opstapelen, wat zal resulteren in tandsteen en op zijn beurt in gingivitis en/of periodontitis. Op de praktijk bieden wij een gamma aan producten, wat tandverzorging mogelijk maakt voor elk dier.
Nagels: te lange nagels zijn ongemakkelijk voor uw hond. Wen hem of haar daarom zo vroeg mogelijk
aan het knippen van de nagels. Indien u dit zelf liever niet doet, kan u dit steeds vragen aan de dierenarts of assistente.